mandag den 28. november 2011

De særeste ting

Geologisk Museeum

NY PERMANENT UDSTILLING FRA 12. OKT. 2011.
Et enhjørningehorn, lårbensknoglen fra en kæmpe og en hestekæbe indgroet i en trærod. De særeste ting er en ny udstilling på Geologisk Museum, der byder på forunderlige genstande og tilhørende historier fra Danmarks første museum: Museum Wormianum. Udstillingen er bygget op om installationen One Room, som er den anerkendte amerikanske kunstner Rosamond Purcells kunstneriske fortolkning af det gamle museum.

"Med De særeste ting byder vi på originale genstande fra både Museum Wormianum og Det Kongelige Kunstkammer og ikke mindst en række af de kuriøse historier, teorier og tolkninger, man i datiden knyttede til genstandene; at norske lemminger (mus, red.) blev avlet i skyer og faldt ned fra himlen, at paradisfugle blev født uden fødder og levede hele deres liv svævende, og at narhvalens snoede tand stammede fra en enhjørning. De særeste ting er dermed en udstilling, der ikke alene fremviser sære genstande, men som også illustrerer menneskets forhold til og fascination af genstandene", siger Hanne Strager, formidlingschef på Statens Naturhistoriske Museum.

Museum Worminaum blev skabt af lægen Ole Worm i midten af 1600-tallet og bestod først og fremmest af en omfattende samling naturalier - dyr, planter og mineraler fra hele verden. I dag betragtes Museum Wormianum ikke blot som Danmarks første museum, men et af verdens første museer. Efter Ole Worms død overgik samlingen til kongen, Frederik III. Han havde få år forinden, som den første danske konge, oprettet et kunstkammer, og Worms samling indgik fra da af i Det Kongelige Kunstkammer.

Ole Worm udgav også et katalog med beskrivelser af alle sine genstande og forsynede bogen med en tegning af sit museum. Bogens tegning, det berømte kobberstik, har inspireret den amerikanske kunstner Rosamond Purcell til at genskabe Ole Worms museum i kunstinstallation One Room, der også indgår i De særeste ting.